Nowruz

Nowruz, e lauiloa foi o le Tausaga Fou a Peresia, o se tausamiga anamua lea e faamanatuina i Iran ma le tele o isi atunuu i le itulagi.O le tausamiga e faailoga ai le amataga o le tausaga fou i le kalena a Peresia ma e masani lava ona pa'ū i le aso muamua o le tautotogo, lea e tusa ma Mati 20th.Nowruz o se taimi o le faafouga ma le toe fanauina, ma o se tasi lea o tu ma aga sili ona taua ma faapelepele i le aganuu a Iran.

O le amataga o Nowruz e mafai ona toe maua i tua i le malo o Peresia anamua, lea na amata mai i le silia ma le 3,000 tausaga.O le tausamiga na muai faamanatuina o se aso malolo Zoroastrian, ma mulimuli ane faʻaaogaina e isi aganuu i le itulagi.O le upu “Nowruz” lava ia o lona uiga o le “aso fou” i le gagana Peresia, ma e atagia mai ai le manatu o le amataga fou ma le amataga fou.

O se tasi o itu sili ona taua o Nowruz o le laulau Haft-Seen, o se laulau faʻapitoa e faʻatulagaina i fale ma nofoaga faitele i le taimi o le tausamiga.O le laulau e masani ona teuteuina i mea faʻatusa e fitu e amata i le mataitusi Peresia "agasala", lea e faʻatusalia ai le numera fitu.O mea nei e aofia ai le Sabzeh (saito, karite po o le lentil), Samanu (puddings suamalie e faia mai le siama o le saito), Senjed (fua mago o le lotus), Vaai (kaliki), Seeb (apu), Somāq (sumac vine) ma Serkeh. (vineka).

I le faaopoopo atu i le laulau a Haft-Seen, ua faamanatuina foi Nowruz i isi tu ma aganuu eseese, e pei o le asiasi atu i aiga ma uo, fefaʻasoaaʻi meaalofa, ma le auai i faʻafiafiaga lautele.O le toʻatele o tagata Iran e faʻamanatuina Nowruz e ala i le oso i luga o afi i le afiafi o le tausamiga, lea e talitonuina e puipuia ai agaga leaga ma aumaia ai le manuia.

Nowruz o se taimi o le fiafia, faʻamoemoe, ma le faʻafouina i aganuu a Iran.O se faamanatu o le suiga o tau, le manumalo o le malamalama i le pogisa, ma le malosi o amataga fou.E pei o lea, o se tu masani faapelepele lea e mauaa loloto i le talafaasolopito ma le faasinomaga o tagata Iran.

 


Taimi meli: Mati-17-2023