Pusa eletise eletise

O tagata faimalaga i le tele o le itu i sasae o le Iunaite Setete i le Aso Tofi, na sauni mo se tasi o faaiuga o le Kerisimasi e sili ona matautia i le tele o tausaga, faatasi ai ma tagata vavalo na lapatai mai i se "afa pomu" lea o le a aumaia ai le mamafa o le kiona ma matagi malolosi pe a pa'ū le vevela.
Na taʻua e Ashton Robinson Cooke, le suʻesuʻega o le Vaaitau a le National Weather Service, o loʻo agai atu i sasaʻe i le ogatotonu o le Iunaite Setete ma e tusa ma le 135 miliona tagata o le a aʻafia i lapataiga a le matagi malulu i aso a sau.O vaalele ma nofoaafi i le lautele na faʻalavelaveina.
"E le pei o aso kiona a o e laʻitiiti," o le lapataʻiga lea a Peresitene Joe Biden i le Ofisa Oval i le Aso Tofi ina ua maeʻa se faʻamatalaga a le feterale.“O se mataupu ogaoga lenei.”
O loʻo faʻamoemoeina e le au vaʻai se "afa pomu" - o se faiga faʻalavelave pe a vave ona paʻu le mamafa o le barometric - i le taimi o se afa e faʻatupu latalata i Vaituloto Tele.
I South Dakota, Rosebud Sioux Tribal Emergency Manager Robert Oliver fai mai o loʻo galulue pulega o ituaiga e faʻamama auala ina ia mafai ona latou kilivaina propane ma fafie i fale, ae sa feagai ma matagi le faʻamagaloina na mafua ai le kiona i luga o le 10 futu i nisi nofoaga.Fai mai a ia, e toalima tagata ua maliliu i afa talu ai nei, e aofia ai ma le afa o le kiona i le vaiaso talu ai.E lei tuuina mai e Oliva ni faamatalaga sei vagana ai le faapea mai o loo faanoanoa le aiga.
I le Aso Lulu, na mafai ai e le au pulega faʻafuaseʻi ona laveaʻiina le 15 tagata na paʻulia i totonu o latou fale ae sa tatau ona taofi i le vaveao o le Aso Tofi ona o le suavai eletise i masini mamafa na malo i lalo o le 41-tikeri matagi.
“Sa fai si o matou fefefe iinei, ua na ona matou lagona le faaesea ma le aofia ai,” o le tala lea a le Democratic Assemblyman Sean Bordeaux, o le na fai mai ua uma le propane e faʻamafanafana le fale na ia tusiina.
O loʻo faʻamoemoe e paʻu vave le vevela i Texas, ae ua tauto taʻitaʻi o le setete e taofia le toe faia o le afa o Fepuari 2021 lea na faʻaumatia ai le eletise o le setete ma fasiotia ai le faitau selau o tagata.
Ua talitonu le kovana o Texas, Greg Abbott, e mafai e le setete ona taulimaina le siisii ​​o manaoga o le malosi pe a pa'ū le vevela.
"Ou te manatu o le a maua le toʻa i nai aso o lumanaʻi ona e vaʻaia e tagata o loʻo i ai le maualuga o le vevela ma o le fesoʻotaʻiga o le a faigofie ona galue," o lana tala lea i le au tusitala i le Aso Lulu.
O le malulu o le tau ua sosolo atu i El Paso ma le isi itu o le tuaoi i Ciudad Juarez, Mekisiko, lea na tolauapi ai tagata malaga mai pe faatumu malutaga e faatali ai se faaiuga pe o le a aveesea e le Iunaite Setete ni tapulaa na taofia ai le toatele mai le sailia o se malutaga.
I isi vaega o le atunuʻu, na fefefe pulega i le motusia o le eletise ma lapataia tagata ina ia faia ni puipuiga e puipuia ai tagata matutua ma e leai ni fale ma lafumanu, ma ia tolopo le malaga pe a mafai.
O lo'o sauni Leoleo a le Setete o Michigan e auina atu isi tagata ofisa e fesoasoani i tagata ta'avale.I luga o le Interstate 90 i le itu i matu o Indiana, na lapataia e le au suʻesuʻe meteorologists e uiga i afa o le kiona e amata i le po o le Aso Tofi aʻo sauni le auvaa e faʻamama e oʻo i le futu o le kiona.E tusa ma le 150 tagata o le National Guard na auina atu foi e fesoasoani i le au malaga i le kiona a Indiana.
E sili atu nai lo le 1,846 vaalele i totonu, i ma mai le Iunaite Setete ua faaleaogaina i le aoauli o le Aso Tofi, e tusa ai ma le upega tafaʻilagi a le FlightAware.Na faaleaogaina foi e kamupani vaalele 931 vaalele i le Aso Faraile.O malae vaalele a Chicago o O'Hare ma Midway, faʻapea foʻi ma le malaevaalele a Denver, na lipotia le tele o faʻaleaogaina.O le timu aisa na faamalosia ai Delta e taofi le lele mai lona nofoaga autu i Seattle.
I le taimi nei, na faalēaogāina e Amtrak le auaunaga i luga o 20 auala, tele i Midwest.O auaunaga i le va o Chicago ma Milwaukee, Chicago ma Detroit, ma St. Louis, Missouri, ma Kansas City ua taofia mo le Kerisimasi.
I Montana, na pa'ū le vevela i lalo ifo o le 50 tikeri i Elk Park, o se mauga i luga o le Continental Divide.O nisi o fale fa'ase'e ua fa'ailoa le tapunia ona o le malulu tele ma matagi tetele.O isi ua faapuupuuina a latou faasalaga.Na tapunia foi aʻoga ma e afe ma afe tagata na leai se eletise.
I Buffalo lauiloa i le kiona, Niu Ioka, na valoia e le au vavalo se "afa o le olaga atoa" ona o le kiona i luga o le vaituloto, matagi e oo atu i le 65 mph, motusia o le eletise ma le ono salalau tele o le eletise.Fai mai le pulenuu o Buffalo Byron Brown, o le setete o faalavelave faafuasei o le a amata faamamaluina i le Aso Faraile, ma le matagi e faamoemoe e oo atu i le 70 mph.
E le fou foi Denver i afa o le taumalulu: O le Aso Tofi o le aso sili ona malulu i le 32 tausaga, ma le vevela o le malaevaalele e pa'ū i lalo ifo o le 24 tikeri i le taeao.
Charleston, Karolaina i Saute, na i ai se lapataiga lolovaia i le gataifale na amata i le Aso Tofi.O le itulagi o se nofoaga lauiloa turisi ona o malulu malulu e mafai ona taulimaina matagi tetele ma malulu tele.
O le Gazette ose tagata faigaluega tuto'atasi punaoa mo tala fa'apitonu'u, setete, ma le atunu'u i Iowa.


Taimi meli: Tes-30-2022